Dak isoleren met isolatiefolie

Door het isoleren van uw dak kunt u tot wel €700,- per jaar besparen op uw energierekening. De meeste warmte gaat verloren via het dak. Een goede dakisolatie is dus goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Isolatiefolie verdubbelt in veel gevallen de bestaande isolatiewaarde.

Voordelen van dak isoleren

 • Bespaar op energiekosten door minder te stoken
 • Meer zomercomfort, tot wel 8°C koeler onder de kap
 • Meer wintercomfort, beter behoud van warmte in huis
 • Minder kans op vochtproblemen en schimmel in het dak
 • Beter voor het milieu
 • Een schuin dak kunt u prima zelf isoleren

Bijkomend voordeel van een goede dakisolatie is dat uw woning meestal meer waard wordt. Het is dus een slimme investering. Het rendement van uw investering in zolderisolatie kunt u vergelijken met een rente van maarliefst 8 procent op een spaarrekening.

Wist u dat: een gemiddelde woning bij een verwarmde zolder tot wel €700,- euro per jaar kan besparen met een goed geïsoleerd dak? Bij een onverwarmde zolder kan dit oplopen tot €500,-.

Voordelen isolatiefolie

 • 100% recyclebaar
 • niet schadelijk voor de gezondheid
 • hypoallergeen, jeukt niet
 • flexibel dus past altijd
 • duurzaam te transporteren
 • snelle en eenvoudige montage

Waarom dak isoleren met Airflex isolatiefolie

Airflex isolatiefolie heeft gepatenteerde dubbele plakstroken, wat het monteren op uw dak extra makkelijk en snel maakt. Daarnaast hebben Airflex isolatiefolies de Dubokeur, wat betekent dat ze het milieu het minst belasten. Ze bevatten weinig materiaal en zijn lichtgewicht.

Geen goot- en lood aanpassingen

Door de minimale ophoging van het pannendak worden kosten op de aansluiting van goot en lood bespaard. Het aanzicht van dak en windveren blijft vrijwel gelijk. Een prettige bijkomstigheid wanneer uw woning onderdeel uitmaakt van een rij.

Zelf uw dak isoleren of uitbesteden?

Het isoleren van een schuin dak kunt u in de meeste gevallen prima zelf. Laat u vooraf goed informeren over de mogelijkheden en de werkwijze, zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Bestaande isolatie verbeteren

Indien u de bestaande isolatie wilt verbeteren kunt u twee dingen doen:

 • extra isolatie toevoegen
 • de bestaande isolatie vervangen door nieuwe isolatie

Oudere woningen hebben meestal een matige isolatielaag. Des te dikker de isolatielaag des te hoger de RC waarde. Voor een goede dakisolatie kunt u uitgaan van een RC waarde van 4. Om dit te bereiken heeft u 12 cm isolatiefolie nodig, inclusief twee luchtlagen van 2 cm (oftewel 8 cm isolatiefolie).

Indien er te weinig ruimte is aan de binnenkant van het dak, dan is het meestal raadzaam de oude isolatie weg te halen en te vervangen voor nieuwe.

Waar moet u rekening mee houden

Bij het zelf plaatsen van dakisolatie dient u met onderstaande zaken rekening te houden.

Onderzoek eerst goed uw dakisolatie

Onderzoek eerst goed hoe uw dak nu is geïsoleerd. Is er nog helemaal geen isolatiemateriaal aanwezig? Dan kunt u gelijk beginnen met isoleren. Is er wel isolatiemateriaal aanwezig? Onderzoek dan goed wat voor materiaal dit is, zodat u de nieuwe of vervangende isolatiefolie hierop kunt afstemmen.

Nauwkeurig afdichten

Het is belangrijk om de isolatiefolie nauwkeurig te plaatsen zonder naden of kieren. Breng het netjes aan tegen de randen van muren en dakbalken. Plak eventuele kieren af met tape. Dit voorkomt dat er warmte verloren gaat en vocht de constructie inkomt.

Dampopen of dampdichte isolatiefolie

In uw woning ontstaat vocht door douchen, koken en ademen. Door aan de binnenzijde van uw dak dampdichte isolatiefolie toe te passen voorkomt u dat dit vocht in de constructie komt.

Combineert u de isolatie aan de binnenzijde van het schuine dak met vloerisolatie op zolder? Gebruik dan voor de vloerisolatie dampopen isolatiefolie. Aan de binnenzijde van het schuine dak gebruikt u dampdichte folie.

Wanneer u enkel vloerisolatie toepast en geen isolatie aan de binnenzijde van het schuine dak, dan gebruikt u dampdichte folie op de zoldervloer.

Wanneer u een dak van buiten onder de dakpan isoleert, gebruikt u dampopen isolatiefolie. Dit zorgt ervoor dat vocht uit de constructie naar buiten kan ontsnappen. Kijk ook eens op onze informatiepagina over dampopen- en dampdichte folies.

Kies de juiste folie

Is er weinig ruimte onder het dak? Dan is de ruimte bepalend voor de isolatiefolie. Kies een dun folie met een hoge isolatiewaarde. Is ruimte geen probleem? Zorg dan voor een optimale isolatiedikte.

Voor een goede dakisolatie kunt u uitgaan van een RC waarde van 4. Om dit te bereiken heeft u 12 cm isolatie nodig, inclusief 2 luchtlagen van 2 cm (oftewel 8 cm isolatiefolie).

Geschikte isolatiefolie voor zolderisolatie
Hieronder ziet u geschikte isolatiefolies voor zolderisolatie. Bekijk ook onze toepassingen matrix voor hulp bij uw keuze.

vap

Airflex Vap isolatiefolie
Dikte: +/- 1mm
Thermisch: B

ab

Airflex Alubule isolatiefolie
Dikte: +/- 5mm
Thermisch: C

alubule_web

Airflex Global isolatiefolie
Dikte: +/- 10mm
Thermisch: A

expert50

Airflex Expert50 isolatiefolie
Dikte: +/- 50mm
Thermisch: A+

expert70-2

Airflex Expert70 isolatiefolie
Dikte: +/- 70mm
Thermisch: A++

Advies nodig?

Start een chat op de contactpagina!
Wij reageren z.s.m. na ontvangst van uw chat bericht via chat, e-mail of telefoon.

Airflex Call Now Button