DAMPREMMENDE FOLIE
Wil je je huis perfect isoleren en er tegelijkertijd voor zorgen dat er geen schade ontstaat doordat er vocht in de constructie terecht komt? Want hoe beter je je huis isoleert, hoe belangrijker het is om te zorgen voor goede vochtregulatie en ventilatie. Met dampremmende folie zorg je ervoor dat het vocht uit je woning de constructie niet beschadigt.
Vocht dat in de constructie terecht komt, zorgt snel voor schimmel en houtrot. En daarmee voor een ongezond leefklimaat en vooral voor schade aan je woning. We leggen je graag uit hoe je dampremmend folie kunt inzetten om beschadiging van je woning te voorkomen.
Zie ook onze pagina over dampdoorlatende folie.
Wat is dampremmende folie?
Dampremmende folie is een dampdichte isolatiefolie. Dit type folie voorkomt dat vocht vanuit de woning doorgelaten wordt en in de woningconstructie terecht komt. Er wordt ook weleens gesproken over dampwerende folie als mensen het over dampremmende folie hebben, dat is dus ook dampdichte folie.
Dampremmende folie gebruikt je altijd aan de binnenzijde van de woning tegen de constructie aan. Vaak wordt dat de warme zijde genoemd omdat het in de winter binnen in de woning warmer is dan buiten. Maar het folie houdt in de zomer juist de warmte buiten, dan is de binnenzijde dus juist de koude zijde.
Waarom dampremmende folie?
Door koken, douchen, ademen en bewegen, ontstaat er voortdurend vocht en damp in de woning. Ieder mens verliest dagelijks zo’n 2,5 liter vocht. En dat komt voor een groot gedeelte in de warme lucht in je woning terecht.
Voorkomt vocht in de constructie
In de winter is het binnen 20 C° en buiten een heel stuk kouder. De luchtdruk is daardoor binnen groter dan buiten. En dat zorgt voor vochttransport van binnen naar buiten, de warme vochtige binnenlucht wordt naar buiten getrokken. En als de warme lucht van binnen in aanraking komt met koude lucht van buiten ontstaat er condens.
Het punt waarop de koude lucht van buiten en de warme lucht van binnen met elkaar in aanraking komen heet het dauwpunt. Dit punt bevindt zich precies in de constructie en daardoor komt de condens rechtstreeks in de constructie terecht.
Verlegt dauwpunt naar binnen
Een laag dampremmende folie aan de binnenzijde van de woning verlegt het dauwpunt eigenlijk een stukje naar binnen. Je voorkomt dan dus dat de condensatie plaatsvindt in de constructie. Het vocht blijft in de woning en kan daar verdampen, zonder schade aan de constructie aan te brengen.
Je kunt niet voorkomen dat er vocht en damp in de woning ontstaan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat die geen schade veroorzaken.
Zorgt voor betere isolatie
Naast het voorkomen van beschadiging aan de woning, zorgt deze folie natuurlijk ook voor betere isolatie. Droge lucht isoleert beter dan vochtige lucht en door het aanbrengen van dampdichte folie voorkom je dat je in de kou met een vochtige trui naar buiten loopt.
Wanneer gebruik je deze folie?
Een dampremmende laag is alleen nodig als je huis een dampdichte constructie heeft. Als je woning een dampopen constructie heeft wordt het vocht vanzelf al door de constructie naar buiten geleid. Maar daarvoor moet het dus wel gebouwd zijn met dampopen bouwmaterialen.
Dampremmende folie of dampdichte folie?
Wat voor soort folie je nodig hebt, hangt af van de ruimte die je wilt isoleren. Het verschil tussen dampremmende folie en dampdichte folie is de mate waarin vocht tegenhouden wordt. Dit noemen ze de ‘equivalente luchtlaagdikte’; de µd- of sd-waarde.
Hoe hoger die waarde is, hoe meer vocht er tegengehouden wordt. Dampremmende folie heeft een maximale sd-waarde van 100. Dat betekent dat de folie dezelfde hoeveelheid vocht als 100 meter lucht tegenhoudt.
Een ruimte waarin veel vocht ontstaat heeft sterkere vochtregulatie nodig, om te voorkomen dat er vocht in de constructie belandt. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer, een andere sanitaire ruimte of een zwembad. Daarvoor is alleen een dampremmende laag niet voldoende en moet dampdichte folie aangebracht worden.
Soorten folie:
- dampremmende folie voor dak isolatie binnenzijde / zolderisolatie
- dampremmende folie voor vloerisolatie
- dampremmende folie voor kruipruimte isolatie
- dampremmende folie voor rieten dak isolatie
- dampremmende folie voor muur isolatie
- dampremmende folie voor monument isolatie
Net als de andere Airflex producten kun je ook deze isolatiefolie eenvoudig zelf aanbrengen. Bespaar dus niet alleen energiekosten, maar ook de kosten van het inhuren van een monteur.
Andere isolatie met dampremmende folie
Dampopen en dampdoorlatende folie wordt juist aan de buitenzijde van de constructie geplaatst. In de eerste plaats om vocht dat in de constructie terecht is gekomen naar buiten af te voeren. Maar ook om ervoor te zorgen dat er niet alsnog vocht van buitenaf naar binnen de constructie in komt.
Onze dampremmende isolatiefolies
Airflex Alubule Isolatiefolie
Dikte: +/- 5mm
Thermisch: C
RC waarde: 0,6
Airflex Global Isolatiefolie
Dikte: +/- 10mm
Thermisch: B
RC waarde: 1,5
Airflex Expert50 Isolatiefolie
Dikte: +/- 50mm
Thermisch: A
RC waarde: 2,5
Airflex Expert70 Isolatiefolie
Dikte: +/- 70mm
Thermisch: A
RC waarde: 3,3




Vraag advies, offerte of een sample
Start een chat op de contactpagina!
Wij reageren z.s.m. na ontvangst van uw chat bericht via chat, e-mail of telefoon.