5 maart 2018 – Bij de grootschalige renovatie van de woningen in de Rotterdamse Rode Kastelenbuurt (Beverwaard) door Smits Vastgoedzorg is gekozen voor de innovatieve toepassing van lichte materialen als metalen dakpanpanelen en Airflex Isolatiefolie. Hierdoor is op een slimme manier de isolerende werking van het dak aanzienlijk verbeterd.

Snel verwerkbaar

Ewout van Oordt, projectleider van Smits Vastgoedzorg vertelt dat, naast het lichte gewicht van de toegepaste materialen, de snelle verwerkbaarheid een belangrijk argument was om voor deze materialen te kiezen. “Aan de onderconstructie konden we niets veranderen omdat de bewoners in hun huis moesten kunnen blijven wonen.

De onderconstructie is ook asbesthoudend, dat betekent dat we niet konden boren. Daarom is gekozen voor materialen die losliggend konden worden aangebracht. De producten zijn snel te verwerken en dat is ook een vereiste omdat het dak dezelfde dag weer waterdicht moest worden gemaakt.

Geen dakaanpassingen nodig

Een ander voordeel van de dakisolatie is dat de dak­ opbouw dun kon blijven. Na de renovatie is het dakpakket slechts 2 tot 3 cm dikker dan daarvóór. Er hoefden dan ook geen aanpassingen te worden gedaan aan de goten, doorvoeren en aansluitingen.”

Meerlaags isolatiefolie

De toegepaste isolatiefolie betreft Airflex Permovap. Het product is vervaardigd uit aluminium en polyester en opgebouwd uit verschillende lagen met daartussen lucht: hierdoor verkrijgt het de isolerende waarde.

Voorkom alle vormen van warmteverlies

Jules Keser, importeur Benelux, vertelt dat naast bovenstaande voordelen een andere eigenschap van de opbouw deze daken bijzonder maakt.“De meeste mensen in de bouw realiseren zich vaak niet dat een gebouw warmte verliest door geleiding (7%), luchtlekken (28%) en stralingswarmte (65%). Juist die laatste is eenvoudig tegen te houden met een sterk reflecterend product en een stilstaande of zwak ventilerende luchtlaag van 20 mm.

Luchtlagen als extra isolatie

In dit project zorgt een bijna dakpanpaneel voor een vrijwel stilstaande luchtlaag tussen het paneel en de dampopen Airflex isolatiefolie. Dankzij de reflecterende eigenschap van de isolatiefolie functioneert deze luchtlaag als isolatielaag. Bovenop de isolatiewaarde van het materiaal zelf komt dus ook de isolatiewaarde van beide luchtlagen: onder en boven de isolatiefolie.”

Bij uitstek geschikt voor renovatie

De gekozen methode is voor toepassing in deze situatie een zeer gunstige oplossing gebleken en de betrokken partijen verwachten dat dit voor meerdere situaties het geval zal zijn. Keser: “Bij projecten waar op een lichte constructie de asbestdaken moeten worden gesaneerd, en de isolatiewaarde moet worden verbeterd zonder dat dit tot grote aanpassingen leidt, is dit bij uitstek een goede oplossing.”

Benieuwd wat Airflex isolatiefolie voor u kan betekenen?

Neem contact met ons op via onze contactpagina.

Lees het hele artikel

Klik op het magazine hieronder om het Airflex dakrenovatie artikel te bekijken.

dakrenovatie folie artikel in steildak magazine cover  steildak dakrenovatie artikel logo

 

 

 

Airflex cobouw isolatie artikel PURairflex sponsort kindertehuis Call Now Button