Overweegt u te investeren in energiebesparende maatregelen in uw woning? Grote kans dat de terugverdientijd voor u van groot belang is. Veel woningeigenaren haken af als de terugverdientijd langer dan 5 jaar bedraagt, omdat ze niet zeker weten of ze over vijf jaar in hetzelfde huis zullen wonen. De nieuwe eigenaar zal echter wel besparen op zijn energierekening dus betekent dat dan niet dat je huis meer waard is?

afbeelding van fluitketel

Hoger energielabel zorgt voor hogere verkoopprijs
Feit is dat woningen met een hoger energielabel vaak sneller verkocht en tegen een hogere prijs. Aan de ene kant is dat ook logisch: investeringen in energiebesparing zijn een goed voorbeeld van zogenaamde infrastructurele veranderingen. Als u uw keuken aanpast, is dit een esthetische verandering. De potentiële koper kan wel een andere smaak hebben qua keuken, maar die spouwmuurisolatie in uw huis vindt hij nooit lelijk, die is altijd goed.

Experience good
Aan de andere kant is woningisolatie een goed voorbeeld van experience good. Het voordeel merkt u pas waneer uw huis geïsoleerd is. Voor de koper is dat extra lastig, want hij kent het huis niet zonder de isolatie en kan het dus niet vergelijken met de oude situatie. De energierekening hangt daarnaast ook niet alleen af van de energiebesparende maatregelen. Ook het aantal bewoners, hoe vaak de bewoners thuis zijn en hoe koud de winter is telt mee. Lastig te vergelijken dus.

Het is onmogelijk om precies te zeggen met hoeveel de waarde van je woning precies stijgt als je investeert in energiebesparing. Eigenlijk is dat ook wel logisch. Als u het andersom stelt kunt u ook de vraag stellen hoeveel u precies meer zou willen uitgeven voor hetzelfde huis als het geïsoleerd zou zijn. Ook die vraag is moeilijk te beantwoorden.

Voordeel voor de koper
Toch is het belangrijk om te blijven investeren in energiebesparing. Want als u uw huis wilt gaan verkopen is uw huis nóg interessanter voor een potentiële koper. Als er twee huizen in dezelfde straat te koop staan en die van u is goed geïsoleerd en de andere niet, dan is de kans groot dat uw huis sneller verkocht is. Uw huis is het meest zuinig en het meest comfortabele van de straat of wijk. En ook al vliegen huizen als warme broodjes over de toonbank, dit speelt toch mee in de gedachten van de koper.

Zoek de juiste makelaar
Investeer niet alleen in energiebesparing maar let ook op bij de keuze van de makelaar. Zoek een makelaar die enthousiast kan vertellen over energiebesparing en zorg dat het energielabel en de verbeteringen duidelijk op Funda staan. Leg zelf ook uit hoe behaaglijk je woont en hoe fijn die lage energierekening is.

Wilt u weten hoeveel u verbruikt ten opzichte van het gemiddelde? Brabant woont slim heeft een handige Energiecheck op de website.

Airflex Isolatiefolie BWS Supporter van Brabantscreenshot van video over riet isolatie Call Now Button