Kruipruimte isoleren met isolatiefolie
Wist u dat 10% tot 15% van de warmte van uw woning verloren gaat via de vloer? U kunt dit voorkomen door uw kruipruimte te isoleren. Dat zorgt naast een besparing van energie ook voor meer comfort in uw woning. Er zijn diverse methodes om de kruipruimte te isoleren. Wij beschrijven op deze pagina de meest toegepaste: het isoleren van de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte met isolatiefolie.
Voordelen van kruipruimte isoleren
- Bespaar op energiekosten door minder stoken
- Een warme vloer, geen koude voeten meer
- Behoud van houten balken en vloeren (minder kans op rotten)
- Minder ziektekiemen (schimmels)
Bijkomend voordeel van een goede kruipruimte isolatie is dat uw woning meestal meer waard wordt. Het is dus een slimme investering. Tevens zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Bekijk hiervoor onze isolatie subsidie pagina en vraag ons naar advies!
Wist u dat een gemiddelde woning wel € 210,- per jaar kan besparen met goede kruipruimte isolatie?
Voordelen isolatiefolie
- 100% recyclebaar
- niet schadelijk voor de gezondheid
- hypoallergeen, jeukt niet
- flexibel dus past altijd
- duurzaam te transporteren
- snelle en eenvoudige montage
Waarom kruipruimte isoleren met isolatiefolie
De kruipruimte is een bron van kou en vocht. Dit heeft vooral een nadelig effect op vloeren die gevoelig zijn voor vocht. Daarnaast kunnen er schimmels ontstaan. Een slecht geïsoleerde kruipruimte zorgt dus niet alleen voor te hoge stookkosten maar is ook slecht voor de gezondheid.
U kunt dit voorkomen door de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte te isoleren. Dit kan als uw kruipruimte minimaal 35 cm hoog is.
In de december editie 2017 van Cobouw, hét magazine voor de bouwbranche, leest u ervaringen van bouwbedrijven met Airflex in kruipruimtes. Klik hier om het artikel te lezen.
Er zijn vele methoden om de kruipruimte te isoleren. Isolatiefolie wordt door velen gezien als de beste methode, vanwege onderstaande redenen.
Aandachtspunten bij het isoleren van de kruipruimte met isolatiefolie
Luchtvochtigheid
Alvorens u isolatie wilt gaan aanbrengen is het belangrijk om de luchtvochtigheid te meten. Deze mag niet te hoog zijn, anders is de kans groot dat de dragende vloer door schimmel en houtrot aangetast zal worden. Indien de vloer in de kruipruimte erg vochtig is kunt u deze afdekken met dampdichte folie. Dit voorkomt dat het vocht naar boven toe trekt.
Ventilatiegaten
Zorg dat de isolatiefolie de ventilatiegaten van uw kruipruimte niet blokkeert. Deze zijn namelijk belangrijk om vocht af te voeren. Bij een houten vloer dienen de openingen minstens 400 mm² per vierkante meter vloeroppervlak te bedragen. Bij een betonnen vloer volstaat 100 mm² per vierkante meter vloeroppervlak.
Nauwkeurig afdichten
Het is belangrijk om de isolatiefolie nauwkeurig te plaatsen zonder naden of kieren. Er mogen geen openingen zitten tussen de luchtzakken en de vloer komen. Dan bestaat namelijk het risico dat er condens ontstaat tussen de isolatiefolie en de vloer.
Kies de juiste isolatiefolie
Zorg dat u dampdichte folie kiest voor montage tegen de onderkant van de vloer. Dit voorkomt dat er vocht bij uw vloer komt. Voor elke toepassing is er een geschikte Airflex isolatiefolie. Hier vindt u meer informatie over dampopen- en dampdichte folies.
Op de site van Milieucentraal kunt u ook meer lezen over het zelf isoleren van de kruipruimte.
Geschikte isolatiefolies voor kruipruimte isolatie
Onderstaande folies kunt u goed gebruiken voor kruipruimte isolatie. Zie onze toepassingen matrix voor hulp bij uw keuze.
Airflex Global isolatiefolie
Dikte: +/- 10mm
Thermisch: A
Airflex Expert50 isolatiefolie
Dikte: +/- 50mm
Thermisch: A+
Airflex Expert70 isolatiefolie
Dikte: +/- 70mm
Thermisch: A++
Advies nodig?
Start een chat op de contactpagina!
Wij reageren z.s.m. na ontvangst van uw chat bericht via chat, e-mail of telefoon.