Zolder isoleren met isolatiefolie

Het isoleren van uw zolder kan u jaarlijks veel geld besparen. Wist u dat de meeste warmte in huis verloren gaat via het dak? Isolatiefolie zorgt meestal voor een verdubbeling van de bestaande isolatiewaarde. Een goede zolderisolatie is dus goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Voordelen van zolder isoleren

 • Bespaar op energiekosten door minder stoken
 • Meer zomercomfort, tot wel 8°C koeler onder de kap
 • Meer wintercomfort, beter behoud van warmte in huis
 • Minder kans op vochtproblemen en schimmel in het dak
 • Beter voor het milieu
 • Een schuin dak kunt u prima zelf isoleren

Bijkomend voordeel van een goede dakisolatie is dat uw woning meestal meer waard wordt. Het is dus een slimme investering. Het rendement van uw investering in zolderisolatie kunt u vergelijken met een rente van wel 8% op een spaarrekening.

Wist u dat: een gemiddelde woning bij een verwarmde zolder tot wel €700,- per jaar kan besparen met een goed geïsoleerd dak? Bij een onverwarmde zolder kan dit oplopen tot €500,-.

Voordelen isolatiefolie

 • 100% recyclebaar
 • niet schadelijk voor de gezondheid
 • hypoallergeen, jeukt niet
 • flexibel dus past altijd
 • duurzaam te transporteren
 • snelle en eenvoudige montage

Airflex zolderisolatie

Airflex isolatiefolie heeft gepatenteerde dubbele plakstroken, wat het monteren op uw zolder extra makkelijk en snel maakt. Daarnaast hebben Airflex isolatiefolies de Dubokeur, wat betekent dat ze het milieu minimaal belasten. Ze zijn gering in grootte en zijn lichtgewicht.

U kunt uw zolder op drie plekken isoleren: de zoldervloer, de binnenzijde van het zolderdak en de buitenzijde van het zolderdak.

Opties voor het isoleren van uw zolder

Optie 1: zoldervloer isoleren

Wordt de zolder afgesloten met een luik of deur en wordt de ruimte niet als slaap- woon- of werkruimte gebruikt? Dan is vloerisolatie op de zolder een uitstekende oplossing. Dit biedt diverse voordelen ten opzichte van isolatie van het schuine dak:

 • geen warmteontsnapping via zolderruimte
 • minder materiaal door kleiner oppervlak
 • eenvoudiger te isoleren

Het makkelijkste is om isolatiefolie onder de beloopbare vloer te plaatsen. Vergeet niet het luik ook te isoleren en de kieren tussen het luik en zoldervloer af te dichten met isolatieband.

Wordt de zolderruimte nu of in de toekomst wel gebruikt als slaap- woon- of werkruimte? Dan is het een goed idee het schuine dak in elk geval ook aan de binnen- of buitenzijde te isoleren. Voor een optimale isolatie kan dat gecombineerd worden met isolatie van de zoldervloer. Ook bij een open zolder, die niet met een luik of deur wordt afgesloten, is isolatie van het schuine dak vereist.

Optie 2: zolderdak isoleren langs de binnenzijde

Wanneer je de zolder isoleert aan de binnenzijde gebruik je dampdichte isolatiefolie. Deze voorkomt dat het “woonvocht” dat ontstaat door koken, douchen en ademen, de constructie in komt.

Optie 3: zolderdak isoleren langs de buitenzijde

Indien u de zolder isoleert langs de buitenzijde van het schuine dak, dan gebruikt u dampopen isolatiefolie. Deze zorgt ervoor dat het vocht uit de constructie kan.

Door de minimale ophoging van het pannendak worden kosten op de aansluiting van goot en lood bespaard. Het aanzicht van dak en windveren blijft vrijwel gelijk. Een prettige bijkomstigheid wanneer uw woning onderdeel uitmaakt van een rij.

Zelf isoleren of uitbesteden?

Het isoleren van een schuin dak kunt u in de meeste gevallen prima zelf. Laat u vooraf goed informeren over de mogelijkheden en de werkwijze, zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Bestaande isolatie verbeteren

Indien u de bestaande isolatie wilt verbeteren kunt u twee dingen doen:

 • extra isolatie toevoegen
 • de bestaande isolatie vervangen door nieuwe isolatie

Oudere woningen hebben meestal een matige isolatielaag. Des te dikker de isolatielaag des te hoger de RC waarde. Voor een goede dakisolatie kunt u uitgaan van een RC waarde van 4. Om dit te bereiken heeft u 12 cm isolatie nodig, inclusief twee luchtlagen van 2 cm (oftewel 8 cm isolatiefolie).

Indien er te weinig ruimte is aan de binnenkant van het dak, dan is het meestal raadzaam de oude isolatie weg te halen en te vervangen door nieuwe.

Waar moet u rekening mee houden

Bij het zelf plaatsen van zolderisolatie dient u met onderstaande zaken rekening te houden.

Onderzoek eerst goed uw zolderisolatie

Onderzoek eerst goed uw zolder hoe het nu is geïsoleerd. Is er nog helemaal geen isolatiemateriaal aanwezig? Dan kunt u gelijk beginnen met isoleren. Is er wel isolatiemateriaal aanwezig? Onderzoek dan goed wat voor materiaal dit is zodat u de nieuwe of vervangende isolatiefolie hierop kunt afstemmen.

Nauwkeurig afdichten

Het is belangrijk om de isolatiefolie nauwkeurig te plaatsen zonder naden of kieren. Breng het netjes aan tegen de randen van muren en dakbalken. Plak eventuele kieren af met tape. Dit voorkomt dat er warmte verloren gaat en vocht de constructie inkomt.

Dampopen of dampdichte isolatiefolie

In uw woning ontstaat vocht door douchen, koken en ademen. Door aan de binnenzijde van uw dak dampdichte isolatiefolie toe te passen, voorkomt u dat dit vocht in de constructie komt.

Combineert u de isolatie aan de binnenzijde van het schuine dak met vloerisolatie op zolder? Gebruik dan voor de vloerisolatie dampopen isolatiefolie. Aan de binnenzijde van het schuine dak gebruikt u dampdichte folie.

Wanneer u enkel vloerisolatie toepast en geen isolatie aan de binnenzijde van het schuine dak, dan gebruikt u dampdichte folie op de zoldervloer.

Wanneer u een dak van buiten onder de dakpan isoleert, gebruikt u dampopen isolatiefolie. Dit zorgt ervoor dat vocht uit de constructie naar buiten kan ontsnappen. Kijk ook eens op onze informatiepagina over dampopen- en dampdichte folies.

Kies de juiste folie

Is er weinig ruimte onder het dak? Dan is de ruimte bepalend voor de isolatiefolie. Kies een dunne folie met een hoge isolatiewaarde. Is ruimte geen probleem? Zorg dan voor een optimale isolatie dikte.

Voor een goede dakisolatie kunt u uitgaan van een RC waarde van 4. Om dit te bereiken heeft u 12 cm isolatie nodig, inclusief twee luchtlagen van 2 cm (oftewel 8 cm isolatiefolie).

Geschikte isolatiefolie voor zolderisolatie
Hieronder ziet u geschikte isolatiefolies voor zolderisolatie. Bekijk ook onze toepassingen matrix voor hulp bij uw keuze.

vap

Airflex Vap isolatiefolie
Dikte: +/- 1mm
Thermisch: B

ab

Airflex Alubule isolatiefolie
Dikte: +/- 5mm
Thermisch: C

alubule_web

Airflex Global isolatiefolie
Dikte: +/- 10mm
Thermisch: A

expert50

Airflex Expert50 isolatiefolie
Dikte: +/- 50mm
Thermisch: A+

expert70-2

Airflex Expert70 isolatiefolie
Dikte: +/- 70mm
Thermisch: A++

Advies nodig?

Start een chat op de contactpagina!
Wij reageren z.s.m. na ontvangst van uw chat bericht via chat, e-mail of telefoon.

Airflex Call Now Button